Blog

Vloerkleden en vloerverwarming.

Vloerverwarming en vloerkleden

Tot de jaren negentig was vloerbedekking niet weg te denken uit de Nederlandse huiskamer. In het begin van deze eeuw veranderde dit snel. Vloerbedekking werd vervangen voor hout en laminaat. Daarna volgde snel de beton en beton look vloeren. Naast de vele voordelen, zoals minder stof, makkelijker schoonmaken, hygiënischer heeft zo’n vloer ook nadelen. Te denken val aan de akoestiek, maar ook koude voeten.

Koude voeten, een van de grootste ergernissen in de winter. Daarom kiest men vaak voor vloerverwarming bij een betonnen of beton look vloer. Ook voor houten vloeren is tegenwoordig vloerverwarming beschikbaar. Deze manier van verwarmen is dus in korte tijd enorm populair geworden. Vloerverwarming is een hele aangename manier van gelijkmatige verwarming. Bijkomend voordeel is dat je geen radiatoren nodig hebt, alles is netjes weggewerkt. Nadeel is dat het enige tijd duurt voor het op temperatuur is. Nadat de verbouwing of het nieuwe huis klaar is en helemaal ingericht, kiest men vaak om een vloerkleed aan te schaffen. Vaak om de kamer te “breken”, en het geluid te dempen. Maar in het verlengde hiervan krijgen wij vaak de vraag of de vintage vloerkleden van Rozenkelim wel geschikt zijn voor vloerverwarming. Om deze vraag te beantwoorden zijn er twee zaken belangrijk. 

 1. De RC-waarde van het vloerkleed.

De RC waarde (thermische weerstand) meet hoeveel warmte een kleed doorlaat. Wat betreft vintage vloerkleden en kelims is dit goed nieuws. De geknoopte en geweven kleden en kelims zijn geknoopt en geweven en hebben geen dichte rug. Tussen de knopen en weefgaren zit genoeg ruimte om de warmte door te laten. Het warmteverlies zal nihil zijn.

Veel nieuw gemaakte kleden hebben een dichte rug. Deze houden de warmte tegen waardoor warmteverlies zal optreden en je verwarming minder rendement zal opleveren.

Uiteraard is er wel een verschil tussen en dun geweven Rozenkelim en een dik geknoopte hoogpolige Beni Ouarain uit Marokko. Maar omdat al onze vintage kleden geen dichte rug hebben zal de warmte eenvoudig door het kleed heen gaan en zal dit de vloer niet “afsluiten”. De patchwork vloerkleden hebben een dunne katoenen onderkleed. Ook dit onderkleed van katoen laat de warmte door en zal de warmte niet isoleren onder het vloerkleed.

 2. Het statisch worden van het vloerkleed.

Door vloerverwarming kan een kleed statisch worden als je er met sokken overheen loopt. Dit is absoluut ongevaarlijk, maar kan wel vervelend zijn. Oorzaak hiervan is wrijving in combinatie met droge lucht (door de vloerverwarming). Dit euvel is eenvoudig te verhelpen door een bakje water in de kamer te plaatsen, planten in de woonkamer is ook al meestal voldoende om het statisch worden van het vloerkleed te verhelpen.

Vloerverwarming is dus geen probleem bij de vintage vloerkleden, blijft er nog een vraag over: Is vloerverwarming slecht voor je vloerkleed? In ons geval kunnen we zeggen dat de vloerverwarming geen invloed heeft op het oude kleed of kelim. Deze zijn allemaal gemaakt van natuurlijke materialen die door de warmte niet zullen verpulveren. De vintage kleden zijn van origine al oersterk en kunnen goed tegen warmte en droge lucht.

Samenvattend kunnen we dus concluderen dat vintage vloerkleden uitstekend geschikt zijn bij vloerverwarming omdat ze goed warmte doorlaten, ze hebben geen gesloten rug. Daarnaast heeft de vloerverwarming zelf geen nadelige invloed op het vloerkleed.

 

 

 

vloerkleed en vloerverwarming

 vintage vloerkleed en vloerverwarming

 

 

Win jij deze Beni Ouarain?

Beni Ouarain, give away van Rozenkelim.

21 december rond 21.00 is het zover, dan gaan we deze authentieke beni ouarain onder de facebook fans van rozenkelim verloten! Meedoen is heel eenvoudig en lees je op onze facebookpagina.

Beni Ouarain kleden zijn gemaakt van wol en komen uit Marokko. de tradtie is al heel oud en bestaat nog steeds. Deze berber kleden worden dus nog steeds op traditionele wijze gemaakt.

beni ouarain

De beni ouarain die wij gaan weggeven!

details beni ouarain

Details van de beni ouarain.

Hoewel de kleden al tientallen jaren bestaan zijn ze past kort geleden bekend geworden in het westen. In het atlas gebergte worden verschillende type kleden gemaakt. te denken valt aan de kleurrijjke azilal en beni mguild vloerkleden. De Beni Ouarain is veruit het meest bekend op dit moment. Een beni ouarain is gemaakt van schapenwol en heeft vaak zwarte kruizen of tekens als patroon. De hoofkleur is vaak ivoorwit, tegen het gelige aan. De kleden zijn niet heel dicht geknoopt. De kleden voelen zacht aan. 

Rozenkelim koopt de kleden van de lokale bevolking in het altas gebergte. Wij betalen een faire prijs aan de lokale bevolking. Vaak zijn ze er erg blij mee omdat ze een nieuw kleed kunnen laten maken. De traditie bestaat nog steeds dus dat betekent dat ook wij speciale wensen kunnen neerleggen die gemaakt kunnen worden door de lokale bevolking. Een authentieke beni ouarain is natuurlijjk ivoorwit met een zwarte streep. Maar dit kunnen wij nu aanpassen in onze eigen wensen. Elke kleur is daarom te gebruiken, evenals elk patroon. Het enige waar we tegen aanlopen is de breedte van de weefgetouwen, deze zijn vaak maximaal 300cm. De lengte is uiteraard geen probleem, maar een kleed breder dan 300cm wordt lastig.

Van origine heeft een beni ouarain aan een zijde franjes. Eerst wordt het kleed opgezet op het weefgetouw en vervolgens geknoopt. Als het klaar is worden aan dat uiteinde mooie franjes gemaakt. In het westen zien we graag aan twee zijde franjes. Dit is geen probleem om te maken uiteraard. 

En nu dus deze prachtige giveaway van rozenkelim! Lees snel onze post en maak kans om dit kleed te winnen. Dat is nog eens een leuke kerst.

We zijn erg benieuwd waar deze speciale beni ouarain terecht gaat komen. Zodra de winnaar of winnares bekend is zullen we vragen om een foto die we op onze sociale media kanalen zullen plaatsen.

Succes iedereen!

1 2 3 4 5 ... 11 Next Page