Loading...
Rozenkelim en duurzaamheid

Rozenkelim en duurzaamheid

date 27 october 2021

Rozenkelim en duurzaamheid.

Regelmatig krijgen wij de terechte vraag wat wij doen aan duurzaamheid. Het mooie van ons businessmodel is dat dat al vanaf de start van Rozenkelim heel duurzaam bedrijf is.

Ons model bestaat er namelijk uit om oude, soms antieke, vloerkleden een tweede leven te geven. Daar waar deze vloerkleden in de landen van herkomst, zoals bijvoorbeeld Moldavie en Turkije vaak waardeloos zijn, geven wij deze vloerkleden een tweede huis. Dus in plaats van weggooien knappen wij ze op en wordt de levensduur enorm verlengd. De vloerkleden worden gewassen, geschoren en daar waar nodig hersteld, en dan zijn ze klaar voor onze westerse interieurs.

Duurzame materialen

Van oudsher bestaat de traditie om de vloerkleden te knopen/weven van duurzame materialen. Denk daarbij aan natuurlijke duurzame materialen zoals: Wol, katoen en zijde. Deze duurzame materialen zijn stevig en gaan levenslang mee. Kijk bijvoorbeeld naar de Perzische tapijten. Vaak zijn deze kleden in het midden nog goed, alleen de randen beschadigen of laten na een tijdje wat naden los. Voordat wij deze kleden in kopen, worden de raden er af gesneden of geknipt en een nieuwe rand aan gefestonneerd. Zo kan de kleed weer een hele lange tijd mee en help jij mee aan een tweede leven van een prachtig duurzaam product!

Het hergebruik van een Duurzaam product

Ook duurzame vloerkleden die niet hersteld kunnen worden zijn voor ons niet waardeloos. Hier worden patchwork vloerkleden of kussens van gemaakt. De vintage vloerkleden die dus niet opnieuw gerepareerd kunnen worden, worden in lappen geknipt. Hiervan wordt vervolgens een prachtige Patchwork vloerkleed van gemaakt. Het leuke aan de patchwork is, is dat we deze kleden ook custommade kunnen maken. Hierbij, kan je zelf kiezen welke kleuren en sticksels we mogen gebruiken. Een duurzaam kleed van duurzame kleden, hoe gaaf is dat? 

Duurzaam verzending van onze producten 

Uiteraard proberen we daarnaast in onze bedrijfsvoering ook zo duurzaam mogelijk te werk te gaan en constant verbeteringen hierin door te voeren.

Voorbeelden hiervan zijn

  • De meeste verpakking is inmiddels vervangen voor duurzamer papier.
  • Daar waar we nog wel plastic nodig hebben voor de verpakking is dit vervangen voor gerecycled plastic.
  • We zijn druk met het ontwikkelen van een schoonmaakset voor vloerkleden van 100% biologisch afbreekbare stoffen. We verwachten dit in November te kunnen leveren.

Rozenkelim laat veel van haar producten importeren vanuit Turkije. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een vrachtwagen. Wij hebben ervoor gekozen om de kleden niet in rollen op te laten sturen, maar opgevouwen in kleine pakketen. Dit kost meer werk, maar hierdoor kunnen wij veel meer pakketten laten verzenden met 1 vracht, uit Turkije. Dit resulteert dat wij minder vaak hoeven te bestellen, dus dat betekent ook dat er minder vaak een vrachtwagen naar Nederland hoeft te rijden. 

Vragen over onze duurzame werkzaamheden?

Zo zijn we constant aan het zoeken en kijken waar we ons steentje kunnen bijdragen.

Mochten er hierover vragen zijn dan willen wij die uiteraard graag beantwoorden, stuur dan een email naar info@rozenkelim.nl